Bruker du elektrisk oppvarming, kan du enkelt få ned strømregningen
En meget stor andel av boligene i Norge bruker panelovner og elektrisk gulvvarme som sine primære varmekilder. Da er gjerne stue, kjøkken og soverommene utstyrt med panelovner, mens bad og entré har elektriske varmekabler.
God tidsstyring reduserer strømforbruket effektivt
– I disse tider med rekordhøye strømpriser, har boliger med denne typen oppvarming store muligheter til å spare strøm og dermed penger, opplyser adm. direktør Espen Schønningsen i Glen Dimplex Nordic AS. – Fordi da kan du enkelt og rimelig sette i gang effektive tiltak som reduserer strømforbruket betraktelig. Erfaring og tester viser at du tidvis kan senke temperaturen med 5 grader uten at det går ut over komforten.
– Men dette forutsetter at du har god varmestyring i huset, understreker prosjektleder/saksbehandler Per Gunnar Knotten hos Storm Elektro Vest AS i Ålesund.
Han er også autorisert elektroinstallatør. – Så et av de enkleste og rimeligste tiltakene du kan gjøre, er å skifte ut de gamle panelovnene dine med nye som kan tidsstyres effektivt.
– Ja, i følge Statistisk Sentralbyrå og våre egne beregninger, går 50 prosent av energiforbruket hos norske husstander til oppvarming, istemmer Per Olav Bjørgum hos Glen Dimplex. – Har du en enebolig på 120 kvm, bruker du ca. 11 800 kWh i året til dette.
Men med god og nøyaktig tidsstyring kan du redusere dette med hele 26 prosent, en besparelse på 3 000 kWh. Hvis strømprisen gjennom døgnet da varierer mellom 3 og 5 kroner pr. kWh, vil du spare over kr 12 000,- pr. år.
Oppvarming mens strømmen er på sitt billigste
En årsak til at du kan spare såpass mye, er at prisen på strøm varierer svært mye i løpet av døgnet. Det er gjerne i to perioder på dagen at den er ekstra dyr: Om morgenen rundt kl. 7, når samfunnet våkner til liv og alle bruker mye strøm samtidig. Og fra rundt kl. 16 og utover, når folk kommer hjem fra jobb og setter i gang med middag, klesvask og andre ting som krever mye strøm.
– I disse periodene, mens prisen er på sitt høyeste, bør du unngå å bruke mye strøm til oppvarming, fastslår Knotten. – Det er vanlig å senke romtemperaturen om natten med 5 grader for så å øke den om morgenen slik at huset er godt og varmt i det du står opp. Men isteden bør du øke temperaturen noen timer tidligere, for så å senke den ned 5 grader igjen rundt kl. 7.
– Selv om du da har slått ned på varmen, vil huset beholde en behagelig temperatur til dere drar ut på skole og jobb, forklarer Schønningsen.
– På dagtid når ingen er hjemme, lar du temperaturen holde seg 5 grader under komforttemperaturen. Så øker du den igjen i timene før dere kommer hjem, sier Bjørgum. – Da er huset blitt godt og varmt, og du kan igjen senke temperaturen i tiden mens strømmen er dyrest, og du bruker komfyr og annet som tar mye strøm. Så kan du øke temperaturen igjen utover kvelden.
Styringen på eldre panelovner er ikke effektiv nok
– En av fordelene med panelovner og elektriske varmekabler, er at de raskt varmer opp rommet, sier Knotten. – For i motsetning til andre varmeløsninger, som for eksempel vannbårne systemer, bruker de kort tid på å styre romtemperaturen noen grader opp eller ned.
– Derfor er elektrisk varme den mest fleksible oppvarmingsløsningen du kan ha, sier Schønningsen. – Men skal du kunne spare strøm effektivt, må boligen din være utstyrt moderne panelovner og nøyaktige termostater.
Det har nemlig skjedd utrolig mye innenfor teknologien på panelovner og varmestyringsenheter i løpet av de siste årene.
– Vi ser at automatikken på eldre panelovner ikke klarer å styre varmen nøyaktig nok, sier Bjørgum. – Derfor vil det lønne seg å bytte ut de gamle ovnene og termostatene med nye produkter fra Nobø.
Varmestyringssystemet Nobø Energy Control best i test
I tillegg til moderne panelovner med nøyaktige og pålitelige termostater, har Nobø også et meget enkelt og brukervennlig varmestyresystem. Det heter Nobø Energy Control, og ble kåret til best i test av Tek.no, som er Norges største nettsted for forbrukerteknologi. Det var nettopp på grunn av brukervennligheten at Nobø vant denne testen.
– Jeg har veldig gode erfaringer med disse Nobø-produktene, fremholder Knotten. – De er enkle å installere, enkle å forstå og bruke, og de er meget stabile. Det har aldri vært noe tull med Nobø varmestyringsanleggene som jeg har levert. Og jeg pleier raskt å få klager hvis noe ikke fungerer som det skal.
Full kontroll med temperaturen i alle husets værelser
Med Nobø Energy Control har du full kontroll over oppvarmingen hjemme. Systemet består av spesielle radioenheter på panelovnene, termostater til gulvvarmen, og en Hub styringssentral som tilkobles internett.
– Siden alt er trådløst, er det både enklere og billigere å installere varmestyring nå enn tidligere, forteller Knotten. – Elektrikeren trenger ikke lenger legge opp en mengde ekstra kabler. Han plugger bare de nye panelovnene rett inn i stikkontakten. Deretter spiller det.
– Via en app på telefonen din styrer du enkelt temperaturen hjemme, og du kan gjøre dette uansett hvor du befinner deg i verden, sier Bjørgum. – Med denne appen setter du enkelt opp ukeprogrammer og inndeler boligen din i ulike varmesoner. Og selvsagt kan du også når som helst overstyre systemet.
– Nobø Energy Control styrer ikke bare Nobøs panelovner, men også gulvvarmen i huset. Dette gjelder uansett fabrikat på varmekablene, opplyser Schønningsen. – Dette er én av de unike egenskapene til Nobøs varmestyringssystem: At du både kan styre varmeovner og gulvvarme. Så med appen til Nobø Energy Control styrer du all varme i hele huset.
Lav investering, og beløpet inntjent på kort tid
Det er få energisparetiltak som krever så lave investeringer som Nobø Energy Control. Alt du må gjøre er å bytte ut de gamle panelovnene, installere nye termostater til gulvvarmen og en styringssentral for å få kontroll over oppvarmingen av huset ditt.
– I en bolig på 120 kvm vil en slik investering ligge i området 10 000 – 20 000 kroner, avhengig av antall panelovner og gulvtermostater. Da har en kyndig elektriker vært hjemme hos deg og utført alle nødvendige installasjoner, sier Bjørgum.
Mange har også hytter hvor dagens strømstøtteordning ikke dekker noe av forbruket. Men hvis du har tilgang til internett på hytta, kan du installere Nobøs varmestyringsløsning der også. Da får du også inkludert en av markedets beste og enkleste løsninger for å komme frem til en varm hytte.
– Mye tyder på at strømprisene kommer til å holde seg på dagens nivå i lang tid fremover. I så fall vil beløpet du har investert i de nevnte Nobø produktene være tilbakebetalt i løpet av kort tid. Og i tillegg til å ha full kontroll på varmeforbruket ditt, har du også fått panelovner med et mye penere utseende. Det er jo en hyggelig bonus, sier Schønningsen.
– Jo mindre strøm vi bruker, jo bedre er det for miljøet vårt. Også dette er et viktig argument for å gjennomføre disse tiltakene, smiler Knotten.
– Så hvis du har elektrisk oppvarming hjemme eller på hytta, og ønsker å utføre enkle og effektive strømsparende tiltak, er det bare å ringe nærmeste elektriker og høre om de kan installere Nobøs varmestyringsløsninger. Kan de ikke det, prøv en annen elektriker eller kontakt oss i Nobø. Da får du anbefalt en elektriker i din nærhet, lover Espen Schønningsen.
Lykke til med strømsparingen!